19/4/12 - Buiten de lijntjes kleuren (2)

Deze ochtend had ik een afspraak met Harry in Kontich. Hij had enkele proefstroken geprint van de editie die in de maak is om het project wat magie te geven en ondertussen reeds vleugels heeft gekregen. Ik was 10 minuten te vroeg en keek even naar buiten. Er stond een vrachtwagen twee bedrijven verderop met het opschrift Papyrus. Het is een leverancier van papier en ze hebben in hun gamma ‘gewolkt’ papier dat misschien mooi zou zijn om eens iets mee te doen. Een boek?

Er waren enkele schapenwolken en ik nam mijn camera ter hand… je weet maar nooit wat er achter die beelden schuil gaat.

Even later, na een koffie en een bedenking over enkele foto’s van kippen die ze voor kunstenaar Koen Van Mechelen aan het verwerken waren, kon ik weer de baan op met een perfecte eerste print van ‘Fata Morgana (As Above, So Below)’. Ik zag nog een kleine witte stip die vakkundig met behulp van een tandenstoker en een oude originele inktcartouche werd weggewerkt tot we niet mer konden onderscheiden van haar naaste buren.

Ik reed naar Antwerpen om Frank of Sander te pakken te krijgen in de academie maar ze waren er niet. Ik hoor dat ze er maandag zullen zijn. Ze hadden gezegd me te helpen mij het maken van gaten, inkepingen en pennen in de driepotige schragen die ik voor de Blauwhäuslerstafel wil produceren. Ik heb er het materiaal en de tijd niet voor. Deze taak is voor een vakman is wellicht eenvoudig maar voor mij niet. Ik had honger en at soep in het café op de hoek van de Blindestraat. In dat café dat vroeger ‘De Jezuiet’ heette en werd uitgebaat door Jean die steeds een strikje rond de hals had, dronk ik Duvels en speelde ik soms schaak met mijn klasgenoten die net als ik fotografie studeerden. Met Lieven, en Dimitri, Alex, Erik en Geert… en Kevin, en hoe heet die ook weer….

Ik kon er vandaag de gemoedelijke gesprekken volgen tussen de waard en een klant aan de toog. Het ging over boeken (A Brave New World), televisieseries (‘Black Mirror’) muziek en The Untouchables en hoorde de waard nog zeggen ‘great minds think alike’ wat door de klant enthousiast beaamd werd. Boven de toegangsdeur tot het café bevindt zich een glasraam met een stier en veel blauwe strikjes. Daar boven zit een vreemd stuk hout op een ongewone plaats tussen de muur en een balk. ik vraag wat het daar doet en de man zegt dat het ene stuk van een stoel is en dat niet alles een oorzakelijk verband heeft. Wijze woorden.

De strikjes van Jean en van het glasraam in het café doen me denken aan de strikjes van de twee borstbeelden die voor het kasteel in Waasmunster staan en twee toondichters voorstellen die allebei luisteren naar de naam Lodewijk. Ik had vooraf Jeroen gedie vorig jaar heeft geholpen in mijn atelier tijdens de voorbereidingen van het WORK FLOW project en intussen een eigen werkplaats met machinepark heeft opgericht in enkele containers schuin tegenover het red Star Line Museum en ‘de shop’. Er staat een grote adelaar van Johan Creten langs de weg. Hij wil wel helpen maar heeft nog niet alle machine’s die we voor deze schijnbaar eenvoudige houtbewerkingsoefening nodig achten. We zullen zien hoe het verder gaat.