19/4/20 - God

Door een speling van het lot heb ik een etentje met buren geannuleerd voor een nieuwe spirituele beleving die toch plots onbereikbaar bleek. Ik had bovendien een uitnodiging uitvangen voor de Paaswake in Hamme waar de Paaskaarsen ritueel gewijd zouden worden en hield dit in beraad tot Hermes me vertelde iemand nog tickets beschikbaar had voor een concert van dEUS in de Casino in Sint-Niklaas. Ze brachten er live ‘The Ideal Crash’ tijdens een try-out concert. Dat is een cd die ik grijs draaide, vooral in de auto, en ik zag ze 20 jaar geleden dat album brengen in Brussel, toen ik nog fotografie studeerde en in Antwerpen woonde. Ik herinner mij achteraf gedanst te hebben op het podium (aan de zijlijn) tijdens een concert van ‘Les Rythmes Digitales’ want via Hannelore en Tim was ik backstage geraakt. Ik was er met Lieven Segers.

dEUS zijn de goden uit mijn jonge en wilde jaren. Vandaag blijft er niet veel meer over van de originele bezetting. Danny Mommens en Tim Vanhamel zijn verdwenen, en de nieuwe gitarist heeft wel iets van Mauro maar lijkt meteen ook uit een Coen Brothers film te zijn gestapt. Niettemin heb ik erg genoten van het concert. Er zaten knappe stukken tussen. Altijd fijn om even herinneringen op te halen en fijne gesprekken te voeren achteraf. Een weldoener die het project ondersteunt was er ook en gaf aan ‘iets bij te leren’. Ik sprak met de dochter van een dichter die op 1 april geboren is en op 31 december vorig jaar overleed. Ik kreeg ooit enkele van zijn bundels en gaf enkele weken terug één bundel door aan Adam, die het zal lezen en terugbrengen naar het Blauwhaus.

Eerder die middag bracht ik met een groepje jongeren blauwe wolken aan op de speelplaats van basisschool ‘De Wonderboom’ en zag ik een replica van ‘De Blauwe Duivel’, het vliegtuig van een piloot die tijdens de Eerste Wereldoorlog de Duitsers op afstand hield en ‘vliegende sigaren’ uit de lucht haalde. We mogen hem opnieuw presenteren op zondag 26 mei en inzetten bij de speurtocht. Ik kreeg te horen dat er ook een (zwaar) ‘gevleugeld paard’ in een voortuin om de hoek staat.

Nadien ging ik nog op ronde met enkele affiches. Ik bezocht ‘In de welkom’ in Sombeke, de Koolputten en eindigde in WARP waar Stef me vertelde dat er eventueel ook bij WARP eventueel een Blauwhäusler even kan logeren.

Blauwe wolken, een duivels vliegtuig, een goddelijke crash en WARP snelheid. Als dat maar goedkomt0