19/4/9 - Verkoopspraat

Vanavond mocht ik op uitnodiging van twee koene ridders gedurende 15 minuten het woord richten tot een gezelschap van mensen die het toerisme in Waasmunster een warm hart toedragen. Ik kreeg een glas te drinken en woonde een stukje van de vergadering bij. Het gesprek ging over een ‘missing link’, een autokerkhof, een schandpaal in Sombeke en over een oude boom die een plaatselijk dichter en onderzoekend veldwerker met een naam die wijst naar de oorsprong van de sirene had omgedoopt tot Rooie reus van den Bulk. Ik voel me een ontdekkingsreiziger in een speeltuin. Vorige week vrijdag fotografeerde ik diezelfde boom vanop een pad waarover - bij onderstaande historische tekening - een pelgrim lijkt te lopen, met een knapzak. Een blauwselganger?

Op een brug wat verderop staat een dame met een kind. Het brugje staat er niet meer en ik denk eraan om nog een omweg toe te voegen aan mijn tocht op zondag 28 april. Ik bedenkt me en hou die paden liever achter de hand voor een ander moment.

Vrijdag fotografeerde ik daar ook spinnenwebben die aan bomen kleven in tegenlicht, handgemaakte houten hekken die ik weet niet wat moeten tegenhouden maar zeer mooi gemaakt zijn. Door wie? Ik kon niet weerstaan en maakte ook een foto van het Kasteel Ortegat-Vermeulen. Het ziet er schijnbaar bijzonderder uit van onder water.

Terwijl ik dit schrijf, moet ik denken aan een bericht van KS uit Brazilië. Ze heeft op haar kamer een afbeelding van een god met een drietand die uit het water verschijnt en iets met een paal omcirkeld door vreemde stenen muren. Raar dat die ‘schandpaal’ in Sombeke zo twee keer ter sprake komt vandaag. Geen idee wat dat te betekenen heeft, maar we zullen het tot op de graat uit proberen vissen.