19/5/14 - Halfweg tussen Flora en Fauna

Het was weer een prachtige dag in en rond het Blauwhaus. De bosgrond was mild, de zon scheen hartelijk en de wind blies zacht in de zeilen van onze ark tijdens het bosbad én tijdens de improvisatiescènes van Nelle De Maeyer en Alain Rinckhout onder de (Anna) Paulowniaboom in de tuin van de Roosenberg. Omdat de boom traag op gang komt wordt hij ook 'Ambtenarenboom' genoemd en ondanks de prachtige paarsblauwe bloei, was er nog maar nauwelijks een fris levend blad aan te zien. Het symbool van deze boom is frappant. Het lijkt immers alsof de ambtenaren, inwoners en streekgenoten in de gemeente de inzet van het Blauwhaus spel totaal niets kan schelen en hun kop struisvogelgewijs in het zand zullen blijven steken tot de prachtige Blauwhausboom uitgebloeid is. 

Het gemeentebestuur annuleerde in april het infoblad dat het project en programma via Hermes (god van de post) bij alle inwoners kenbaar moest maken omdat er een voorwoord van de overleden burgemeester in gepubliceerd stond en biedt GEEN ALTERNATIEF aan. We krijgen zelfs geen postzegel. Moet ik nu echt van deur tot deur gaan? Moet ik de pretcamionette en ijsjeskar op pad sturen met een eigen Sirene lied?

De blauwe krijtwolken die de paarden tijdens de jaarmarkt op Paasmaandag vleugels moesten geven, werden MET DRUKLETTERS VERBODEN door de kersvers ingekroonde burgervader.

De lokale ridders, de dienst voor toerisme en het VVV hebben ons nog geen halve meter vooruit geholpen ondanks hun beloofde logistieke steun. Het is BESCHAMEND dat het hoofd voor toerisme op zondag een uur lang foto’s loopt te maken van haar kinderen in het park en niet één minuut binnen komt kijken. Waar is de schandpaal? Misschien moeten we hem weghalen in Sombeke en op de vierschaar plaatsen.

De dienst cultuur, die weldra een nieuwbouw cultuurcentrum krijgen genaamd ‘de Meermin’, lijkt geen leven meer te vertonen en is schijnbaar op sterven na dood. Het is een naam die ze niet verdienen.

Het is SCHANDALIG dat iedereen die ik in het kasteel even op sleeptouw neem betoverd wordt maar dat (H)art magazine geen plaats heeft voor ons verhaal omdat de mallemolen van Art Brussels en de Biennale in Venetië alle ruimte opeist gedurende twee maanden opeist. Hun verslaggeefster liep een uur te gapen en was na een uur weer weg ondanks het prachtige programma met Arjen Mulder uit Amsterdam, met Professor Arthur Cools, ondanks de aanwezigheid van verschillende kunstenaars, zelfs uit Londen. Ze zouden Alice op de cover moeten zetten verdomme. Enfin, mijn abonnement is inmiddels afgelopen en wegens alle rompslomp nog niet vernieuwd. Dan hoor ik ze plots wel drie keer bellen en mailen. Goed. Ik heb geen tijd meer voor die bende en zal die 65 € wel aan nuttigere zaken spenderen. Een goed boek van Rilke of dichtbundel van William Morris bijvoorbeeld.

De crew van CCQO (UA) was onder de indruk, Arjen Mulder uit Amsterdam bracht met veel gevoel voor humor een begeesterd verhaal over het ontstaan van het leven op aarde en Arthur Cools las stukjes Odysseus en bracht heldere filosofische interpretaties van Adorno en Sartre over het beeld van de sirene. Ook één van mijn promotoren was aanwezig. 
Ik belde ook nog met Jean Bernard Koeman die ons volgende week zal bezoeken en ik vond opnieuw een dode vogel in de Red House tuin deze keer. Wat is dat toch met die vogels?

‘s Avonds bleef Alice eten met haar nieuwe Belgische familie natuurvrienden. We praatten over muziek, ateliers en de grootvader van Eric: Edmond Verstraeten. Stefanie maakte asperges en dessert maar was niet geheel in orde. Ze ging dus vroeg slapen en iedereen ging tijdig naar huis. Vandaag is zij ziek. 

Ik ben alweer enkele uren wakker en werk gestaag verder aan mijn verslag en lijst met 101 logistieke taken. Vanmiddag komt Isaac mee met Sarah. ik wil een stok met hem maken en doolhof spelen. Hermes vertelde dat ze samen een grote taart met een blauw kasteel maakten. Ik vroeg of het mijn tralies zijn voor de ramen. The Pilgrims of Hope kunnen een stuk taart erg goed gebruiken.

Het project is nog slechts één zondagnamiddag te bezoeken, daarna volgt het eindspel op zondagmiddag 26 mei. Ik wil een oproep lanceren voor de wandel- en speurtocht maar moet mezelf eerst weer in vier delen en worstelen met de tijd.
Ik wou dat ik hem effectief kon terugdraaien of een machine kon lenen van professor Barabas om Narcissus (die voor weken vertraging zorgde) het zwijgen te gaan opleggen en de betreurde burgemeester ervan te weerhouden een voorwoord te schrijven. Op verkiezingsdag zal ik vooroplopen en het boek wordt wellicht nog beter dan de film.

In het Blauwhaus schijnt eigenlijk voortdurend de zon, maar buiten het park lijkt het behoorlijk donker. Het wordt hoog tijd dat we onze bezweringpraktijk gaan opvoeren, hogere golven gaan opwekken en wat meer lawaai beginnen maken. Dat de muzen zich laten horen in de publieke ruimte. Ik heb het gehad met de laksheid. Straks haal ik Millionaire naar de Vierschaar, er zal dan wel volk komen kijken.

#Blauwhaus #ASpellwithArtsandWitchcrafts
#FromtheHeartandfromAbove