19/6/8 - De dag van vandaag (1)

Sint-Rochus is de patroonheilige van een kerkje in Sombeke. Toen hij ziek werd door de zieken te verzorgen en hij zich afzonderde in het bos om niemand tot last te zijn bij zijn overgang, kwam een hond hem brood brengen. If you show some courage, the great will come to your assistance en er ontsproot een bron om hem van water te voorzien. In het kerkje had ik een gesprek met Leen Huet die in navolging van de fleurige pelgrim uit het Verenigd Koninkrijk kost en inwoon werd aangeboden door mensen met een hart van goud. Tijdens het gesprek, waarbij Leen me uitvoerig aansloot op haar speurneus en inzicht in historische figuren, werken en symbolen, kwam steeds een nieuw gesprek. Vragen stellen is wonderen verrichten. Van het één kwam het ander en tegen de middag had ik toch enkele nieuwe aanwijzingen waarover ik behoorlijk enthousiast kan zijn en waar ik later zeker terug naar zal verwijzen.

Er was een treinongeval gebeurd in Waasmunster, station Sinaai en de verbinding tussen Sint-Niklaas en Lokeren was langdurig onderbroken. De treinen uit Antwerpen werden afgelast en het Blauwhaus ideaal bleek behoorlijk onbereikbaar. Een teken van de tijd. Zoals de patine op de collectebus en op de sleutel van de kerk.

Er prijken vanaf nu ook affiches aan de muur uit de jaren ‘80 met een filmstil uit Miranda waarop een meermin te zien is die door verschillende kunstenaars die ooit in kasteel Blauwendael exposeerden en we zien een foto van Monica Droste, betreurde partner van Guy Rombouts.

Ik keerde terug naar ‘De Herberg’ op de Rodendries net over de brug en was getuige van een familiegesprek tussen Leen en Wilfried, oud directeur van de gemeentelijke academie. Ook Guy Bovyn werd door Isabel opgehaald en ook thuis gebracht. Oef, dankjewel Isabel!

Leen Huet gaf een lezing die met een hartelijk applaus werd afgesloten en projecteerde blauwe wolken rond de rode Toren van Babel uit 1568. Dankuwel vandaag Guy, Wilfried, Leen, Isabel, Madeleine, Evy, en team Gent met Kelly, Chantal, Warre en Hilde. Benieuwd hoever jullie staan! Bedankt ook Jean-Marie, Jan, Johan en Trui, Katy……….en alle aanwezigen die tijd maakten om erbij te zijn. Bedankt ook papa dat je er bij kon zijn.