19/4/2 - Soup Session, KASKA

Mijn ‘open brief’ van 1 april moest verkondigd worden in de Antwerpse academie voor schone kunsten, en ik zou soep moeten maken voor de toehoorders. In de voormiddag moest ik dus even naar ‘de Leeuw’, waar ik meteen mijn buurman aantrof, een man die zijn leven weidde aan de wetenschap en terecht was gekomen in de voedingssector. Ik vroeg wat ik in mijn soep moest doen, we hadden het over de alium familie en we kwamen uit bij garnalen. Ik nam de trein en stapte af in Antwerpen centraal. Op de roltrap naar beneden zag ik boven mij een teken met in het midden een kasteel met drie torens. Ik maakte ‘linksomkeer’ en liet me terug naar boven voeren. Ik nam een foto, vond de drietand van Neptunus en zag in gouden letter de ‘uitgang’ die ik vanaf nu zal verkiezen boven de roltrap.

Ik volgde de Keyzerlei, Leysstraat en Meir tot aan de Nespresso Store. Ik ruste even, keek ophoog en zag een godin en een ornament met schubben en opschrift 2014. Ik liep verder met mijn drie zakken (groenten, uitdeelboeken en benodigdheden) en sloeg af bij de Eikenstraat. Daar zag ik twee dwergen een boom omzagen waarop een vogelman rust. hij doet me denken aan het pseudoniem van Max Ernst (Loplop).

De klokken luidden aan de Sint-Jacobskerk, startplaats van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Ik passeer de Meerminne, waar zich het bureau van mijn promotor en de Faculteit Sociale Wetenschappen bevindt en lees op muur de woorden van kompaan Lieven Segers: ‘chaque matin ella a tout oublié’ en loop door de Prinsesstraat waar ik ooit een jaar ‘op kot’ zat, de Keizerstraat (waar ik een blauwe ezel ontmoet), de Gratiekapelstraat en in de Blindestraat zie ik alweer een teken. Een sleutel met zonnestralen en een blad, met eronder een gesluikstorte kribbe waar niet zich over wil ontfermen. Ik sleepte ze later mee tot aan het station, ontmoette onderweg Fred, en hield het voorwerp tenslotte boven mijn hoofd om een stortbui af te wenden die was losgebarsten toen ik terug in Sint-Niklaas aankwam.

Ik kreeg hulp bij het bereiden van de soep. Ik leerde over Sigma en San, en vroeg naar de betekenis van de geit die aan haar halsketting bengelde. “Het is geen geit maar een ezel die eenhoorn wil zijn”, was haar antwoord. We deden een wolkje melk in de soep met blauwe wolken op de verpakking.

Onder de toehoorders zaten enkele bekenden: Bart Van Dyck, Nico Dockx, Lara Schrijver, Guy Bovyn, Kaat Somers, Thomas Crombez, Ria De Boodt, Leen Huet,…. Ik ontmoette Adam die vroeg of er een fietssnelweg naar Waasmunster is en iets met planten en voedsel beraamt en Marie, een Russische studente juweelontwerp waarmee ik een intens gesprek had over cirkels en het Blauwhaus. De grootste verrassing was echter het plotse verschijnen van Wim Waumans, een leeftijdsgenoot, die graag meubels wil maken en een verre verwant beweert te zijn. Hij beschikt over informatie die aantoont dat de bakermat van onze beide takken stamt uit het Waasland en dat we opsplitsten rond de 15e eeuw. Hij heeft een stamboom die dat aantoont, ik heb een stamboom waarin met geen woord gerept wordt over een dergelijke splitsing en die teruggaat tot de 13e eeuw. Ik sta te popelen om deze 2 versies eens te vergelijken. Het doet me denken aan de vervalsing van de prachtige stamboom van Henri de Lovinfosse (voormalig eigenaar van de Manta en het kasteel Blauwendael) die in het heemmuseum hangt. Hij gaf ooit ‘Le Billet du Patron’ uit, daarover later meer.