Blauwhaus neemt je mee op wandel- en speurtocht naar de meermin van Waasmunster.
Laat je betoveren door de legende van de sirene op zondag 26 mei.

Het kunstenaarscollectief Blauwhaus dat zich nestelde in kasteel Blauwendael te Waasmunster, tussen de gemeentelijke trouwzaal (van eeuwige belofte) en de heemkundig ridders (die waken over het lokale verleden), liet zich de voorbije maand betoveren door de sirene uit het gemeentelijk wapen van Waasmunster. De meermin of het 'Waesmonster' inspireerde een dreamteam* van kunstenaars om, op initiatief van kunstenaar van Wim Wauman, op zoek te gaan naar haar bron. Op zondag 26 mei komt er een einde aan deze zoektocht naar een bijzondere lokale geschiedenis van Waasmunster met een geleide kunstwandeling. Of is dit slechts het begin en een beloftevol voorteken?

“We willen Waasmunster herstellen als kunstenaarsepicentrum. Vroeger was Blauwendael the place to be voor het ontdekken en beleven van de beste kunst. We zullen tijdens de wandeling het lokale patrimonium verbinden met het heden en willen een toekomstperspectief presenteren. We willen sympathisanten, nieuwsgierigen en liefhebbers van de kunst mee op sleeptouw nemen en informeren over de ontdekkingen en avonturen die we de afgelopen vier weken samen gedeeld hebben”, zegt Wim Wauman, bezieler van dit project.

De kunstwandeling is ongeveer 9 kilometer lang en voert je langs een handgreep interessante en betoverende plaatsen in de gemeente aan de Durme. Vertrekken en eindigen doet de wandeling aan kasteel Blauwendael. De wandeling gaat op zoek naar de bron van de sirene, het wapenschild van Waasmunster. Die bron komt tevoorschijn tijdens de wandeling, aan het water op wandelafstand van kasteel Blauwendael. Ook de vroege 'Sole Mio' productie in 'de Manta', actuele kunst en het oudste gevonden wapenschild van Waasmunster hebben een plaats tijdens deze wandeling. Onderweg zijn er drinkpauzes voorzien. Zo stelt de abdij van Roosenberg de voortuin open en is er de mogelijkheid om iets te proeven aan het atelier van Ben Kockelkoren.

Aan de deelnemers van de kunstwandeling wordt gevraagd om als inkomticket een kraslotje (of lotto bulletin) mee te nemen. In ruil ontvang je een genummerde badge met een code voor een loting en er wordt één 'blauwdruk' met een 'Fata Morgana' van kasteel Blauwendael verloot onder de wandelaars. “Speel mee in het Blauwhaus spel en word schandalig rijk is onze leuze”, zegt Wauman. “Met de mogelijke opbrengst van de kraslotjes willen we de kunstenaarswerking in Waasmunster een bijzondere toekomst bieden. Ik geef hier al 12 jaar les aan de Academie en ik wil in Waasmunster graag een nieuw 'cutting edge' kunstenaarsinitiatief oprichten. Want Waasmunster heeft vruchtbare kunstenaarsgrond en het zou zonde zijn om die grond niet te gebruiken. Iedereen is uitgenodigd om zich op 26 mei te laten betoveren door een stukje Waasmunsterse geschiedenis tijdens onze kunstzinnige wandel- en speurtocht.”

Praktische informatie:
Zondag 26 mei 2019

Deelnameprijs: 1 kraslot (of Loterij bulletin) per deelnemer, wij nodigen ook uit om een gepersonaliseerde wandel- of toverstok mee te nemen, of een hoed te dragen.

13u – 13u50: Verzamelen aan Blauwhaus + registratie + inleiding door Wim Wauman.
14u – 17u: Geleide wandel- en speurtocht (9km)
17u: Wederkering met loting + finissage in het Blauwhaus

Adres: Kasteel Blauwendael, Kerkstraat 21, 9250 Waasmunster
Er is ruime parking beschikbaar naast het kasteel (parking Gentstraat)

Met dank aan de gemeentelijke academie voor beeldende kunsten van Waasmunster, ARIA (UA), de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen (AP), Milo-Profi (Kontich), Wavemakers (Hamme) en alle gasten, sympathisanten en het Blauwhaus 'DreamTeam': Adam Galach (PL) en Matti, Alice McCabe (UK), Chantal van Rijt (NL), Evy BosmanHadewych BecuweHilde BorgermansIlse Van RoyIsabel BouttensKaat SomersKelly SchachtLeen HuetLander CardonMadeleine WermenbolMelvin VanderstylenPieter Léon VermeerschVeerle VerschoorenWarre MulderBen KockelkorenElke HosteLieven SegersNelle De Maeyer & Alain Rinckhoudt, Paul D'Haese, Robbert & Frank, Frank & Robbert, Sophie Whetton (UK), Sarah CorynenArjen Mulder(NL), Arthur Cools, Caroline Voet, Filip Teerlinck, Gert Verschraegen, Guy Bovyn, Jean Bernard Koeman (NL), Jean-marie Bytebier, Johan Steyaert, Johan Verschaeve, Lara Schrijver (NL), Maria Degrève, Pascal Gielen, Paul Demets, Ria De Boodt, Wilfried Huet en wie zich de komende dagen nog geroepen voelt om hun verhaal te verbinden aan dat van ons....