...Het doel van de kunst is om het geluk van mensen te vergroten door hen schoonheid te geven, en belangstelling voor amusante voorvallen die de vrije tijd kleur geven, en voorkomen dat hij oververmoeid raakt zelfs in rust, en door hem hoop te geven en lichamelijk plezier te verschaffen bij zijn werk. Kortweg om het werk van de mens heilzaam te maken en zijn rust vruchtbaar. In dat geval is kunstbeleving een ware zegen voor de mensheid.
— William Morris: Signs of Change, 1888 (Eigen vertaling)
Architects, sculptors, painters—we all must return to the crafts! For there is no such thing as “professional art”. There is no essential difference between the artist and the craftsman. The artist is an exalted craftsman. By the grace of Heaven and in rare moments of inspiration which transcend the will, art may unconsciously blossom from the labour of his hand, but the foundations of proficiency are indispensable to every artist. It is there that the original source of creativity lies.
— Walter Gropius, Bauhaus Manifest (1919)
We shall not cease from exploration.
And the end of all our exploring.
Will be to arrive where we started.
And know the place for the first time.
— T.S. Eliot, Little Gidding (1942)
Piscic hic non est omnium (Deze vis is niet voor iedereen)

Quis leget haec? (Wie zal dit lezen?)

“Ik schrijf over God; ik reken niet op veel lezers en ik verlang slechts weinig bijval. Als deze Gedachten bij niemand in de smaak vallen, zijn ze misschien alleen gebrekkig; maar als ze bij iedereen in de smaak vallen, zijn ze voor mij volstrekt verwerpelijk.”
— Denis Diderot: Pensées philosophiques (1746-1762)

Alternatief:

Piscic hic est omnium 
(Deze vis is voor iedereen)

Quis leget haec? 
(Wie zal dit lezen?)

“Ik schrijf over God; ik reken op veel lezers en ik verlang behoorlijk wat bijval. Als deze Gedachten bij iedereen in de smaak vallen, zijn ze misschien alleen begeesterd; maar als ze bij niemand in de smaak vallen, zijn ze voor mij volstrekt verwerpelijk.”